Igor Podpečan

Pozavna, tuba, bariton, diatonična harmonika
igor.podpecan@gs-trbovlje.org

Osnovno šolo sem obiskoval na Ravnah na Koroškem, kasneje pa v Slovenj Gradcu. Od leta 1993 živim v Zagorju ob Savi. Sem eden bolj priznanih instrumentalistov, avtorjev melodij in priredb ter producentov na narodno zabavni sceni. O svoji povezanosti z glasbo bi povedal, da me je glasba veselila od malih nog, rodbina po očetovi strani je bila glasbeno nadarjena, prve prijeme na frajtonarici mi je pokazal stric. Sicer pa sem v nižji glasbeni šoli končal pet letnikov klavirske harmonike, ves čas vneto poslušal skladbe bratov Avsenik. Kasneje sem spoznal tradicionalni jazz – dixieland in swing. Sam sem se naučil nekaj prijemov na kontrabasu, v sedmem razredu osnovne šole pa sem se začel učiti pozavne. To me je spodbudilo k vpisu v srednjo glasbeno šolo , ker pa še nisem bil povsem prepričan, da si želim postati poklicni glasbenik, sem se hkrati vpisal še na srednjo tehniško šolo, na obe v Mariboru. 
V Mariboru sem se vključil v Big band, začel igrati v narodno zabavnih zasedbah in se prvič srečal z baritonom. Prvi resnejši stik z narodno zabavnimi glasbeniki je bilo občasno nadomeščanje pri snemanju in igranju v ansamblu Trim (z Dragico Kovačič), pozneje igranje v ansamblu Celjski instrumentalni kvintet. V tej zasedbi sem se uveljavil tudi kot komponist in aranžer. Hkrati sem eno leto igral prvo pozavno v mariborski operni hiši, na republiških in državnih tekmovanjih srednjih glasbenih šol sem dosegel kar nekaj lepih uspehov s pozavno, kot solist ali v komornih skupinah. Pred koncem šolanja v Mariboru sem se vpisal na jazzovski oddelek in klasično akademijo v avstrijskem Gradcu in eno leto obiskoval predavanja. Naredil sem tudi sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nadaljeval študij glasbe v Ljubljani. V tistem obdobju sem napisal nekaj skladb za domače in tuje narodno zabavne ansamble. Ko sem s Celjskim instrumentalnim kvintetom posnel nekaj televizijskih oddaj, me je opazil Slavko Avsenik, hkrati pa je njegov brat Vilko poizvedoval o meni na Akademiji za glasbo. Tako je leta 1989 prišlo vabilo k znamenitemu Ansamblu bratov Avsenik, poleg tega pa se mi je ponujalo mesto v Orkestru Slovenske filharmonije. Prevladala je narodno zabavna glasba. Žal pa je sreča trajala le kratek čas, saj je Ansambel bratov Avsenik leta 1990 razpadel. Nedolgo zatem sem se s harmoniko vključil v znan avstrijski ansambel Filzmooser Buam iz Salzburga in z njim preživel tri leta. Kmalu se je porodila želja, da bi ustvaril svoj kvintet in hkrati igral vse druge zvrsti plesne glasbe. To se je zgodilo leta 1992, ko sem skupaj s prijateljem in klarinetistom v ansamblu Igor in Zlati zvoki Brankom Jahnom ustanovil studio in založbo Zlati zvoki ter ansambel Igor in zlati zvoki.
Pedagoško pot sem pričel leta 2003 najprej »honorarno« z nekaj pozavnisti, ko sem dobil povabilo iz Glasbene šole Trbovlje. Ob uvedbi novega programa ljudskih glasbil sem kot redno zaposlen učitelj pričel poučevati diatonično harmoniko, svoj razred pa razširil iz polovične zaposlitve na polno s trobili: pozavna, tuba in bariton. Že leta vodim tudi šolski narodno zabavni ansambel in svoje izkušnje in znanje iz tega področja prenašam na mladi rod.
V svoji glasbeni karieri sem kot član skupine, studijski glasbenik ali producent sodeloval poleg Avsenikov in že omenjenih, še z drugimi slovitimi imeni slovenske domače glasbe. Dosegel sem nekaj lepih uspehov na festivalih Vesela jesen ter Slovenska polka in valček. Napisal sem več skladb za znane izvajalce. Poleg tega pa sem izdal tudi zbirko pesmi za otroke in napravil ali priredil veliko skladb za druge zasedbe, tudi glasbeno šolske: pihalne, godalne, harmonikarske orkestre, zbore, različne komorne skupine…. Skupaj sem ustvaril približno 1500 melodij in aranžmajev.
Poleg tega je bogato tudi moje delo v vlogi učitelja in mentorja v glasbenem šolstvu in drugje:

  • kot član strokovnih komisij na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih (Avsenikovo harmonikarsko, Festival Slovenska polka in valček, Narečna popevka, Ptujski festival, Festival Vurberk, Pannoni Accordion 2019, regijska in državna tekmovanja Temsig,…)
  • kot mentor na raznih delavnicah v Sloveniji in tujini (Avsenik Begunje, Volksmusikakademie Lesachtal Avstrija, Upol,…)
     – kot mentor mojim učencem – tekmovalcem: več zlatih priznanj na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, zlata in srebrna priznanja na državnih tekmovanjih Temsig  

Ne primerjaj se z drugimi – tekmuj sam s sabo.